VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

In 2020 iets minder hypotheek bij zelfde salaris

Geplaatst op: 21-10-2019, 11:06:58

Budgetinstituut Nibud adviseert geldverstrekkers om bij hetzelfde salaris iets minder hypotheek te verstrekken. De Nibud-normen worden door de meeste hypotheekverstrekkers meegenomen, al kijken zij ook naar de individuele situatie.

Het adviesrapport Financieringslasten 2020 van het Nibud wordt vandaag door minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aangeboden aan de Tweede Kamer.

De lonen stijgen in 2020 naar verwachting met gemiddeld 2,5%. Huishoudens die meer gaan verdienen, zullen daarom uiteraard ook een hogere hypotheek kunnen krijgen. De prijzen van huizen stijgen echter harder dan de salarissen.

Prijsstijgingen

Wie hetzelfde verdient, mag echter iets minder lenen omdat de prijzen wel stijgen en de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd.

Dit gebeurt vanaf een bruto huishoudinkomen vanaf €40.000, en wordt sterker naarmate de huizenkoper meer verdient. Bij een inkomen vanaf een ton kan tot wel €10.000 minder worden geleend. Bij een inkomen tot €32.000 kan nog tot €5000 meer worden geleend.

Tweeverdieners

Het Nibud adviseert wel in 2020 om het tweede inkomen voor een groter deel mee te nemen, namelijk voor 80% in plaats van voor 70%. Dit omdat het verschil in besteedbaar inkomen tussen een- en tweeverdieners toeneemt vanwege belastingwijzigingen, en het zal nog verder toenemen.

De Nederlandsche Bank is overigens tegen dit advies. De Bank maakt zich zorgen om de hoge hypotheekschulden in Nederland.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 21 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina